В Україні у промислових масштабах почали вирощувати фісташки
Фермер Андрій Петков з села Броска що на Одещині заклав сад фісташки площею 3,5 га. Цю агрокультуру в промислових масштабах в Україні ще не вирощували. Перші врожаї фермер-ентузіаст планує отримати через 6 років.
Саджанці фісташкових дерев фермеру постачають з Узбекистану. Разом з тим, кліматичні умови на півдні Одеської області фактично подібні з погодними умовами Центральної Азії, що теоретично дає всі шанси успішно вирощувати культуру в Україні, пише golos.com.ua.
Для створення саду фермер взяв у довгострокову оренду 3,5 га площ у селі Броска в Ізмаїльському районі. З урахуванням, що на одному гектарі вдасться розміститися 300 фісташкових дерев, у червні цього року було висаджено понад 3 тис. саджанців. Очікують, що перші врожаї вдасться отримати через 6 років. А взагалі, за словами Андрія Петкова, одне дерево в десятирічному віці має давати до 10 кг товарної фісташки.
«У мене є всі підстави вважати, що мій вдалий досвід стане відправною точкою для масового вирощування на півдні України цих недешевих горішків», — запевняє фермер з Одещини.
За його словами фісташкові дерева — справжні рослини пустелі, і вони чудово пристосовані до посухи й засоленості ґрунту. Також вони спокійно переносять коливання температури від мінус 10°С у зимовий час і до плюс 40°С влітку.
«Рослини необхідно оберігати від грибкових хвороб. Є певна загроза з боку так званого американського метелика — карантинного шкідника дерев. Однак, на щастя, метелик-шкідник поки що не був помічений у Бросці. З метою профілактики також використовуємо фунгіциди та гербіциди», — розповідає Андрій Петков.
Фісташка — це культура з дуже тривалим періодом комерційного використання. І, як зазначають фахівці, її рентабельність у Європі порівняно з традиційними кукурудзою, томатами, буряком, мигдалем набагато вища, адже собівартість вирощування досить низька через невибагливість до ґрунтових умов, потреби у воді та елементах живлення.
Залишити коментар