Сб. 20 Квітня 2024

Німецький мед з Товстолуга

При черговій зустрічі з виконавчим директором ПП «Агрон», депутатом Тернопільської обласної ради Юрієм Березовським пригадалися слова сказані ним п’ять-шість років тому, саме в осінню пору, коли вже прохолодний вітер рвучко рвав з дерев жовтий лист, свинцеві хмари вже сумно дивилися з неба.

– Ось тут. Згодом буде фруктовий сад і обов’язково пасіка – це мрія мого дитинства,яке провів у рідному Товстолузі, сказав тоді один з наймолодших фермерів Тернопілля Юрій Березовський. Вже тоді  подружжя Наталія та Юрій Березовські завершували капітальну, як сказав тотальну реконструкцію, колишньої тракторної бригади та запущених господарських приміщень. Згодом там виросли виробничі майстерні з душовими кімнатами, маленьким басейном, їдальня, ціле крило службових кабінетів для бухгалтерської, юридичної. Інженерної служби. Навчальні клас  для партнерів ТОВ  «ЛАН». Просторі під нависи для зберігання зернових та бурякозбиральних комбайнів, великогабаритних оприскувачів. Асфальтовані майданчики для зберігання ґрунтообробної і посівної техніки, автозаправка. гаражі для  автомашин,  На  окремому заасфальтованому  подвір’ї сучасний центр логістики, де акуратними рядами  виблискують до сонця новенькі З5- ти тоннажі німецькі великовози «ДАФи », Вся ця площа у декілька гектарів акуратно обгороджена метало шифером, ведеться відео спостереження, два пропускних пункти. Одним словом, зроблено із смаком. Виробничою естетикою, Але є тут об’єкти і куточки, де неодмінно заходячи на роботу чи в службових та життєйських справах люди неодмінно зупиняться.

Зокрема, чималий зоокуток, де господарювали прудконогі страуси, красиві олені й лосі, чудернацькі, вертляві малі свині в’єтнамської породи, дикі кролі й свині та вівці. Вчителі місцевої школи, де навчався у свій час керівник агропідприємства і фермерського господарства Юрій Березовський, часто – густо проводять уроки з біології, ботаніки ,зоології. По-обабіч радує зір у травневому білопінні компактний сад, де ростуть  яблуні і груші , сливи і , червоніють кетяги калини, горіхи  кущі шипшини і смородини, і вилітають або залітають у  свої жовто- блакитні вулики – бджоли, Що ж не на словах, а на ділі втілилася мрія Юркового дитинства.

На пасіці, що налічує вже 120 вуликів з перших днів господарює Анатолій  Оріховський, Надзвичайно цікава і дуже  розумна людина, за фахом педагог вчитель літератури і мови, в у свій час був директором однієї із сільських шкіл на Житомирщині,а за штатним розписом-завскладом пально- мастильних матеріалів, за покликанням – бджоляр від Бога. Про трудівницю божу комаху може розмовляти годинами, перечитав і простудіював море наукової та пізнальної і довідкової літератури.

Окрім  вітчизняних вуликів, є тут польські… і навіть турецькі. Зокрема, останній вважається найкращими у світі й витримують температуру від мінус 60 до плюс 50. Окрім традиційних бджолиних помешкань є два лікувальних будиночки на вуликах.

Якщо розібратися все , що дають бджоли, лікувальне:і мед,і пилок,і перга,і маточне молоко. Навіть в обрізках рамок запаковані бактерії, що вбивають ракові пухлини,- пояснює пасічник пан Анатолій.

Ми придбали 8 бджоломаток німецької породи» бакфаст». Вони найпродуктивніші й наймиролюбивіші в світі,- каже на прощання Юрій Березовський. Будемо вдосконалювати пасіку, як все наше господарство, Життя рухається вперед. Вже  найстарший син Роман підставив надійне плече, пройшов чесно й сумлінно своє хліборобське хрещення, зарекомендував себе здібним і сучасним агроменеджером. 26 жовтня ц.р. Роман Березовський святкує свій 26 рік народження у дружній і міцній хліборобській родині ПП « Агрон» та ФГ « Березовський» Хай будуть для нього урожайними осені, зими ніжні і сніжні, квітучими веснами, літ теплих для нього та його молодої дружини  Мар’яни.

Ярослав Бачинський


Залишити коментар