Пт. 29 Березня 2024

Стара слава нову любить

Визначальну роль у цій галузі відіграє ПСП «Агрофірма «Горинь» - 2746 ВРХ, в тому числі 1392 корів. Найпотужніша фабрика  виробництва молока і м’яса у районі й загалом на Тернопільщині.

Лановецький район завжди славився стабільними і досить успішними показниками  серед інших районів області, у важливій галузі- тваринництво. Сюди на молочні ферми, відгодівельники і свинокомплекси приїжджали багаточисельні делегації колег, аграріїв не лише з усіх регіонів України, але сусідньої Молдови, Білорусі, Литви, і навіть Естонії. Справедливо у народі кажуть, що стара слава нову любить. Хто може, знає і уміє з того й більше запитують, і більше надіються. Ланівчани і зараз не пасуть задніх, а у числі лідерів Тернопільщини саме з виробництва молока та м’яса. На  1 листопада ц. р. чисельність усього поголів’я великої рогатої худоби склала 4482 голів, з них 2263 корови в усіх господарства району. Визначальну роль у цій галузі відіграє ПСП «Агрофірма «Горинь» – 2746 ВРХ, в тому числі 1392 корів. Найпотужніша фабрика  виробництва молока і м’яса у районі й загалом на Тернопільщині (керівник, заслужений працівник сільського господарства України, кавалер орденів «За заслуги» Осип Гасюк).

Місцеві трудівники  галузі, якою охоплено дев’ять  сільгосптовариств  району, за десять місяців виробили  125722 цнт молока, або на12756 цнт більше, ніж торік,31493 цнт м’яса. Звідси З Лановецького району кожна друга літра молока надходить на молокозаводи області й сусідніх регіонів інших областей-екстра- класу. Саме,  високу якість, базисну жирність важливого продукту харчування, належну годівлю й утримування тварин, і санітарно- ветеринарний захист приміщень, територій забезпечують місцеві зооветспеціалістів. Вдумливо, раціонально і з перспективою  на майбутнє трудяться тваринники агрофірми « Горинь» ( директор Осип Гасюк).  На фермах сіл Борсуки, Снігурівка, Нападівка, Синівці  утримують і вирощують високопродуктивних 1392 корови породи українська чорно-ряба, червоно-ряба. Торік річний надій на корову склав 6750 кг молока. А з початку нинішнього року вже надоєно 7103 кг молока на корову. Загалом  станом на 1.11 ц. р.  нинішнього року в агрофірмі «Горинь» вироблено 98589 цнт молока та 2977 цнт м’яса. з цих основних показників намітився значний плюс, зокрема, 12670 цнт, а м’яса 209 цнт більше  до минулорічного відповідного періоду.

Впродовж останнього часу  значно збільшили  поголів’я великої рогатої худоби, так і дійного стада в ТОВ «Нове життя», ПП «Прогрес К» ПСП «Перемога», ПСГП імені Шевченка.

В останньому на буглівських тваринницьких приміщеннях утримують 386 голів великої рогатої худоби з них  206 дійних корів. Директор місцевого агропідприємства, заслужений працівник сільського господарства України Микола Богатюк вважає, що тваринництво-основа багатовекторної сільської господарки. Саме у цій галузі працює до 30 місцевих жителів, які мають стабільну роботу, гідну зарплату, належні побутові умови і повагу односельчан. З початку року вироблено і  реалізовано на переробні  харчові підприємства Тернопільщини 5521 цнт молока,313 цнт  м’яса.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ


Залишити коментар