Пт. 28 Червня 2024

Що буде з тарифами на комуналку після здорожчання електрики

З 1 червня в Україні зріс тариф на електроенергію. У зв’язку з цим експерти попереджають про підвищення тарифів та інші комунальні послуги.

Насамперед йдеться про підвищення тарифів на водопостачання та обслуговування будинків, а також підвищення квартплати.

За словами голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, квартплата може в середньому подорожчати 50-100 гривень – подорожчання залежить від розміру житла.

Також можуть підвищити тариф на воду, адже близько 30-40% собівартості тарифу на холодне водопостачання займає електроенергія. Тому логічно, що підвищення тарифу на електроенергію вплине на витрати водоканалів і, відповідно, вартість їхніх послуг.

Водоканали самостійно тарифи не встановлюють

За словами голови Асоціації водоканалів України та колишнього голови “Київводоканалу” Дмитра Новицького, таке подорожчання неминуче – йдеться про підвищення тарифу на близько 45-50%. Таким чином, якщо зараз доводиться платити по 40-60 гривень за кубометр води, то після підвищення тарифу плата становитиме близько 100 гривень.

Але слід враховувати, що водоканали не можуть самостійно підвищити тариф. Для підвищення їм необхідно звернутися до Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕКУ) та місцевих рад з відповідним проханням.

На те, що тарифи залишаться на колишньому рівні, розраховувати не варто, оскільки багато водоканали мають величезні борги, обладнання застаріло, мережі зношені, а також дефіцит працівників.


Залишити коментар