Ср. 18 Грудня 2024

Бізнес на кісточках: в Австрії розробили нову технологію для харчової промисловості

BayWa Venture — австрійський стартап розробив низку технологій, які перетворюють кісточки сливи, вишні, абрикоси та персика на сировину для харчової промисловості.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на допис в telegram каналі директорки Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА Алли Стоянової.

Тільки в Європі щорічно викидається понад півмільйона тонн кісточок.

Насіння кісточкових плодів є джерелом цінних поживних речовин, мінералів і вітамінів. Вміст білка в кісточках становить 25% — приблизно стільки ж, скільки в грудці індички.

Партнер стартапу Kern Tec використовує сировину для виробництва олії та альтернатив молоку, йогурту та морозиву.

Оболонки, що залишилися після розколювання кісточки, також йдуть у справу, наприклад для виготовлення стаканчиків або упаковки косметики — у вигляді альтернативи мікропластику.

Макуху від екстракції олії також переробляють — нова технологія виділення синильної кислоти має бути введена в експлуатацію у 2023 році.

Kern Tec переробила понад 1000 тонн кісточок і продала переробникам по всій Європі.

 

 


Залишити коментар