Грядки у серпні: що посіяти
Наприкінці серпня – на початку вересня після збирання врожаю грядки порожніють. Так, їх уже можна починати готувати до наступного сезону. Але грядки можуть ще попрацювати. Навіть на початку осені можна знову наповнити город яскравою смачною і корисною зеленню.
Салат-латук. Салати не тільки смачні й корисні, вони ще й високо декоративні. Їх можна сіяти не тільки двічі за сезон, а й узагалі протягом всього літа через невеликі інтервали часу. Салати терплять низькі температури, їх не лякають навіть заморозки до – 4–5 ОС. Посіяти можна сорти листкового салату з коротким періодом вегетації, які люблять прохолоду і не потребують довгого світлового дня. Найпоширеніший – латук, зокрема, ромен і айсберг. Листовий латук можна їсти через 35–40 днів після посадки. Якщо салат не встигне вирости до заморозків, він може дозріти під плівкою.
Шпинат любить прохолоду і короткий світловий день, оптимальна температура росту для шпинату 15–19 ОС. Любить рясний полив. Збирати врожай можна, залежно від сорту, через 30–50 днів після посіву.
Китайська капуста (пак-чой). Її не варто плутати з пекінською – вона не утворює качана, а тільки формує розетку зеленого листя. Зовні вона більше схожа на салат, але за складом близька до білокачанної капусти. Вона містить незамінну амінокислоту лізин, яка очищає організм від шлаків і токсинів та підвищує імунітет. Це скоростиглий овоч, після висаджування розсади на грядку він готовий до вживання вже через 25–30 днів, а після висівання на грядку – через 40–60. Добре росте за температури 14–18 ОС. Це ідеальний претендент на серпневі й вересневі грядки.
Рукола має оригінальний гірчично-горіховий гострий присмак. Оптимальна для її росту температура – 14–18 ОС і короткий світловий день, не боїться заморозків до – 5–7 ОС. Важливо добре поливати руколу, інакше вона почне гірчити. Зрізати листя можна вже через 25–30 днів після висівання.
Крес-салат має присмак гірчиці та хрону. Росте він надзвичайно швидко: 12–17 днів від посадки до збору. Крес-салат любить прохолоду, тому найкраще його вирощувати навесні й восени.
Пряні трави (кріп, коріандр, базилік, петрушка, цибуля на зелень і інші швидкорослі й холодостійкі) можна вирощувати у другу зміну. Урожай готовий до вживання через 20–40 днів після висівання. Щоб трави сходили швидше, насіння треба потерти в долонях, а після цього залити гарячою водою (не окропом), замочити на добу, а потім висівати. Землю треба як слід удобрити азотно-калійним добривом. Тоді сходів можна очікувати вже через 8–10 днів, а ще через 2 тижні ласувати молодою зеленню.
Залишити коментар