Пн. 23 Грудня 2024

ТОП-8 звичок, котрі захистять від застуд та інфекцій

Зима — сезон застуд і гострих респіраторних вірусних захворювань. Проте вберегтися від погіршення самопочуття можна. Для цього варто дотримуватися кількох простих, але дієвих правил.

Частіше мийте руки. На початку пан­демії коронавірусу всі слухняно корис­тувалися санітайзером і мили руки мак­симально часто. Але з часом багато хто забув про цю корисну звичку. Часте миття рук і використання антисептичних серве­ток справді може захистити від вірусів і бактерій, мінімізувавши ризик зараження.

Не торкайтеся руками обличчя. Перебуваючи на шкірі долонь, віруси не здатні спричинити застуду. Респіраторні інфекції поширюються в організмі, лише потрапивши на слизову оболонку рота чи носа. Тому варто позбутися звички чухати ніс, чіпати губи, волосся і підпирати рука­ми підборіддя.

Не кладіть на стіл сумки і пакети з супермаркету. Про важливість миття рук відомо усім. Але ми забуваємо про те, що мікроби можуть зберігати свою життєздат­ність на поверхнях упродовж кількох годин і навіть днів. Пакет з супермаркету або шкільний рюкзак, поставлений на обідній стіл, значно збільшать ризик зустрічі з се­зонними респіраторними захворюваннями.

Спіть не менш ніж 7−8 годин на добу. Організму необхідний час для повноцінно­го відпочинку і відновлення. Вчені довели, що уві сні виробляється мелатонін, який сприяє посиленню імунітету, і особливі клі­тини-кілери — Т-лімфоцити, які ефективно розпізнають і знищують чужорідні віруси і бактерії, що потрапляють в організм.

Раціон харчування має бути повно­цінним. У раціоні харчування восени для профілактики застуди необхідні: сезонні овочі та фрукти, багаті на клітковину і віта­міни; горіхи, багаті на магній; білкова їжа — м’ясо, риба і бобові; цілісні злаки і мака­рони з твердих сортів пшениці; кисломо­лочні продукти, які покращують травлення і мікрофлору кишківника. Намагайтеся налягати на овочі та фрукти, але не забувайте про те, що де­які важливі мікроелементи є і в продук­тах тваринного походження.

Не забувайте про продукти, багаті на вітамін D. Вчені довели зв’язок дефіциту вітаміну D і зниження імунного захисту. На вітамін D багаті курячі яйця, вершко­ве масло, молоко і яловича печінка. Але найкраще цей вітамін синтезується ор­ганізмом, коли ми перебуваємо на сонці у ранкові години. Тому не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі, особливо у сонячні дні!

Більше гуляйте і частіше провітрюйте кімнати. Що може бути краще за прогулян­ки в парку теплого осіннього дня? Ходіть пішки або катайтеся на велосипеді — помір­на фізична активність поліпшить кровообіг і стане чудовою підмогою для імунітету.

Підтримуйте оптимальну вологість повітря. Міські жителі більшу частину дня проводять у квартирі чи офісі, де вологість повітря є екстремально низькою через ро­боту опалювальних приладів. Восени, так само, як і взимку, необхідно стежити за во­логістю повітря у приміщенні. Підтримати оптимальну вологість допоможуть зволожувачі повітря.

Джерело “Високий замок”


Залишити коментар