Як обрати безпечне і смачне морозиво
У спекотні сонячні дні улюбленими ласощами і дорослих, і малечі залишається морозиво. У магазинних холодильниках можна натрапити на багатий асортимент цієї продукції. Проте при виборі освіжаючих смаколиків варто врахувати кілька порад спеціалістів, аби не нашкодити здоров’ю і придбати безпечне морозиво.
Яке буває морозиво
Морозиво – це продукт з молочних або фруктово-ягідних сумішей, які збивають з цукром, а потім заморожують. Залежно від основи розрізняють біле морозиво і плодово-ягідне морозиво.
Біле морозиво
Є три види білого морозива, тобто приготованого на основі молочних продуктів – це молочне морозиво, вершкове морозиво і пломбір. Відрізняються вони тільки по своїй жирності й в їх складі не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні: наприклад, вершки, цільне або сухе молоко і т.д.
Залежно від жирності, морозиво буває:
- молочне морозиво – має 0,5-7,5% жирності;
- вершкове морозиво – 8-11,5% жирності;
- пломбір – 12-20% жирності
Молочне морозиво – не таке смачне, як вершкове або пломбір, але містить менше калорій
Плодово-ягідне морозиво
Фруктово-ягідне морозиво – це фруктовий лід, заморожений сік і сорбет. Воно менш калорійне, ніж біле, і відрізняється лише за складом ягід і фруктів.
Як вибрати морозиво
- за формою – ріжок повинен бути схожий на ріжок, а не на безформну масу. Те ж стосується інших видів морозива. Обмацайте його перед покупкою – якщо морозиво деформовано, це говорить про те, що морозиво розморожували.
- морозиво не повинно бути м’яким, а на його поверхні не повинно бути ніяких твердих утворень, крупинок або кристаликів.
- по упаковці: має бути зазначено, назва продукту і його виробник; склад продукту; дата виготовлення і термін придатності; харчова та енергетична цінність; умови зберігання; маса нетто.
- в складі натурального морозива не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні.
Якщо морозиво без упаковки
В упаковці, як правило, продається загартоване морозиво – продукт в замороженому стані. Вийняток — морозиво в ресторанах і кафе, де загартоване морозиво продається на вагу.
Є ще і просто охолоджене або м’яке морозиво – воно взагалі не заморожується і зазвичай продається на вагу. Таке морозиво завжди йде без упаковки.
З одного боку, упаковка для морозива бажана: на ній вказано склад продукту, термін його придатності. Але в той же час не можна сказати, що упаковка здатна на всі 100% уберегти морозиво. Наприклад, магазинне морозиво – в упаковках, але й в цих випадках трапляються проблеми з санітарією. Але ще важливіше дотримання санумов в разі, коли ви купуєте морозиво на вагу або замовляєте його в ресторані.
Морозиво без упаковки повинно зберігатися в умовах, де немає доступу мікроорганізмів і брудних рук. На таке морозиво має бути загальний сертифікат: коли воно виготовлено, з чого складається, ким зроблено, термін придатності, умови зберігання. Температура холодильника, в якому зберігається таке морозиво, повинна бути видна покупцю і відповідати температурі зберігання, зазначеної в сертифікаті. Не соромтеся просити цей сертифікат при покупці морозива. При дотриманні санітарних умов і присутності необхідних документів, можна купувати морозиво як в упаковці, так і без нього.
Знак якості: ГОСТ і ДСТУ
Радянських ГОСТів – державних стандартів, які в Радянському Союзі можна було знайти на етикетці продуктів і які тим самим гарантували якість продукції – нині немає. Їх замінили ДСТУ – Державні стандарти України.
Для морозива використовують три ДСТУ: ДСТУ 4733: 2007 та ДСТУ 4735: 2007 – для морозива на молочній основі, і ДСТУ 4734: 2007 – для плодово-ягідного морозива. Втім, запам’ятовувати всі ці цифри не потрібно – щоб розуміти, що в складі морозива, досить орієнтуватися на перші чотири: 4733, 4735 або 4734. Ось що вони означають:
ДСТУ 4733:2007
Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733: 2007. Всі три названих категорії представляють собою морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає жодних рослинних жирів у складі (пальмового, кокосового масла, маргаринів, кулінарних жирів і т.д.).
Це морозиво зроблено на основі молока без замінників, а, значить, несе в собі всі його корисні компоненти – повноцінний білок, легкозасвоюваний жир, вітаміни та мінерали.
ДСТУ 4735:2007
Другий стандарт ДСТУ 4735: 2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так має називатися морозиво, до складу якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру. Такого морозива в магазинах багато, зазвичай на лицьовій стороні етикетки воно називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини».
Морозиво з рослинними й іншими замінниками молочних жирів, небезпечно для здоров’я – воно погано впливає на печінку.
ДСТУ 4734:2007
Окремий стандарт ДСТУ 4734: 2007 об’єднує плодово-ягідне морозиво, заморожений сік і ароматичне морозиво.
Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід, – морозиво на основі плодово-ягідної сировини.
Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних й ідентичних натуральним ароматизаторів і барвників.
Ароматичне морозиво – це продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.
Заморожений сік і фруктовий лід
Калорійність морозива залежить від його складу – якщо морозиво натуральне, то це жирний і калорійний продукт. У 100 грамах морозива міститься близько 600 ккал. Є морозиво «без цукру» – в ньому використовують цукрозамінники, які шкодять навіть більше, ніж цукор.
Але у жирного морозива все ж є некалорійна альтернатива – це заморожений сік, фруктовий лід, сорбет.
Якщо в складі фруктового льоду вказана натуральна основа – сік, концентрований сік, плодове або ягідне пюре – це корисніше, аніж якщо продукт зроблений тільки на основі цукру і харчових добавок. Важливо розуміти, що ароматизатори теж будуть в такому морозиві, адже смак фруктового соку втрачає яскравість під час заморозки.
Скільки можна їсти морозива
Їжте морозиво в першій половині дня не частіше, ніж 3 рази на тиждень і не більше, ніж 100 г для здорової людини – це приблизно один вафельний стаканчик десерту.
Морозиво не можна: людям з хворобами зору, атеросклерозом, цукровим діабетом, непереносимістю молочних продуктів, з алергією на продукти з курячих яєць.
Дітям морозиво можна з 6-річного віку – починати з порції в 1 чайну ложечку, адже морозиво – жирний продукт і підшлункова залоза у дитини не справляється з такого роду жирами. Після порції морозива у дитини може підвищитися в крові ацетон або з’явиться ацетонемічний синдром. Ознаками того, що організм дитини не впорався з жирової навантаженням, стане отруєння і блювота.
Замість магазинного, дітям краще давати морозиво домашнього приготування – в такому продукті ви будете точно впевнені. При цьому слід пам’ятати, що домашнє морозиво зберігається не більше тижня. Магазинне морозиво може зберігатися в спеціальних умовах близько півроку.
Джерело: Smachno.ua
Залишити коментар