Морква в землі: чому фермери залишають врожай на полі
Частина моркви, особливо на півдні України, й досі в землі, якщо її продають з поля, то по 1,50 грн/кг. Все через те, що у виробників немає коштів на зберігання пізньої продукції у спеціалізованих сховищах, каже міжнародний консультант зі зберігання овочів Павло Булгаков.
«Ситуацію, що триває на ринку моркви, можна охарактеризувати трьома словами – дуже низька ціна. І це стало хибною тенденцією, яка триває кілька років поспіль. Станом на двадцяті числа грудня, за офіційними даними сайтів оптових ринків, на львівському «Шуварі» за моркву давали 4,5-5 грн/кг, київському «Столичному» – 3,5-6 грн/кг, херсонському «Неждана» – 3-4 грн/кг. Як правило, це в роздріб.
Оптова ціна скотилася до 2 гривень. У Великих Копанях гарні, відібрані коренеплоди коштують 2,5 грн, звичайна морква першого сорту – 2-1,7 гривень. Я вже не кажу про другий сорт. А собівартість виробництва із закладкою на зберігання – 4,2 грн/кг.», – пише Павло Булгаков у своїй колонці на AgroTimes.
«У чому причина? Багато дрібних виробників закладає моркву в звичайні сараї. Овоч швидко псується і, щоб не викидати, фермери його скидають по демпінговим цінам, які збивають загальну ринкову. Друга причина: оскільки цього року не вдалося добре заробити на ранніх овочах, то у виробника немає коштів на зберігання пізньої продукції у спеціалізованих сховищах. Частина моркви, особливо на півдні, й досі в землі. Якщо її продають з поля, то по 1,50 грн/кг», – додає експерт.
«Малий фермер може викрутитися за рахунок такого сегменту як НоReCa. Помити, почистити, розфасувати й реалізувати маленькими партіями. Фермеру середньої руки складніше.
У минулому році за такого самого урожаю, що й поточного, була можливість продати за кордон, цього року – ні. Ніхто не візьметься прогнозувати, як буде далі. Це справжня рулетка», – пише Павло Булгаков.
Залишити коментар