В Україні з’явиться нова унікальна професія
Зовсім скоро в Україні з’явиться нова абсолютно унікальна професія – дегустатор медів. Хто ними стане і чи потрібні такі дегустатори Україні, в інтерв’ю SEEDS розповів співзасновник крафтового бренду «Медові брати» Дмитро Кушнір.
– Медові дегустації – то ваша мрія, до якої ви йдете невпинно не один рік. Скільки часу залишилось до появи в Україні медових дегустаторів?
– Вже зовсім скоро. Ще треба трохи часу, щоб самому набути необхідних знань і мати можливість провести це компетентно. Найближчі плани – пройти навчання у Франції задля отримання теоретичних і практичних навиків дегустації. Після цього влаштовуватимемо дегустації і для широкого загалу.
– Дегустатор меду – чи є така справа в Україні?
– В Україні медових дегустаторів ще не було. Ми станемо першими.
– Наскільки потрібні Україні дегустатори медів?
– Якщо ми рухаємося в бік розвитку культури споживання меду в Україні, розуміння меду споживачами – то вони потрібні. Як у нас зазвичай кажуть: «мед як мед…». Але відчути ту різницю, багатство і розмаїття медів можуть далеко не всі.
Бути професійним дегустатором меду – то вигідно всім: і споживачам і виробникам. Це як і з вином: можуть бути професійні сомельє і прості люди, які є гурманами медів, яким цікаво здобути такі навички.
Виробники зможуть створювати таким чином певну додану вартість, кожен для свого меду. Споживач зможе отримати більше емоцій від того, що він, споживаючи мед, розумітиме поєднання смакіт та відтінки різних медів.
– Це будуть дегустації чи постійна школа?
– Поки що ми планували організовувати тільки невеличкі майстер-класи з дегустації медів. Зараз ми вже періодично записуємо і викладаємо відео таких дегустації на сторінці «Медових братів» у Фейсбуці. Однак з часом це може перерости і у щось більше, можливо і школа дегустаторів меду буде. Чому б і ні?
– «Медові брати» мають чимало локацій по всій Україні, де знаходяться ваші пасіки. Де саме ви збираєтесь проводити навчання, можливо є плани розвитку гастротуризму чи апітуризму на базі кожної з пасік?
– Плани туристичні вони є, і не перший рік. Щойно буде готовий майданчик для цього, одразу ж почнемо працювати. Центральною «базою» стане наша пасіка на Миколаївщині. В деяких місцях вже можна приймати гостей. Наприклад теруар на Подільських Товтрах та Холодний Яр майже готові до туристичного старту.
– Які найближчі плани «Медових братів»?
– Зараз ми націлені на створення кооперативу. Ми вже фактично працюємо у формі кооперативу, але зараз збираємося його зафіксувати офіційно і розширюватися. Нині у нас дуже «гаряча» пора – замовлення, подарунки до Нового року. Працюємо без вихідних.
– Які подарунки «Медових братів» найпопулярніші цьогоріч?
– Мед. Замовлень багато від компаній, але сьогодні вони хочуть бачити власні «персональні» набори. Представники бізнесу самі вигадують, що саме має бути у складі цього подарункового кошику.
Крім того у нас є власні набори. Зараз з’явилося одразу два абсолютно нових. Там є і мило медове, і свічечки з воску, і навіть ялинкова іграшка ручної роботи. Все це робимо ми – «Медові брати».
Залишити коментар