Сб. 21 Грудня 2024

Експерти прогнозують невідворотне подорожчання цукру в Україні

цукор

Цукор. Ілюстративне фото з мережі

Експерти Економічного дискусійного клубу (ЕДК) прогнозують зниження виробництва цукру в Україні в поточному сезоні (вересень 2020 – серпень 2021) на 20%, а подорожчання цього продукту вважають невідворотним.

Про це йдеться у повідомленні ЕДК.

Згідно з повідомленням, площі збирання цукрових буряків в поточному сезоні складають 216,3 тисячі га, що практично відповідає рівню минулого року, але через посуху врожайність сировини очікується нижче, що позначиться на обсягах виробництва.

“Виробництво цукру у 2020/2021 маркетинговому році становитиме орієнтовно 1,25 мільйона тонн, або на 20% менше, ніж у попередньому сезоні. Враховуючи очікуване зменшення наповнюваності внутрішнього ринку, а також збільшення витрат на виробництво буряків і цукру, зростання цін на нього є невідворотним, що споживачі вже встигли помітити в жовтні на цінниках в торгових мережах”, – йдеться в повідомленні.

Разом з тим виробленого обсягу цукру буде цілком достатньо для покриття внутрішнього попиту.

За розрахунками аналітиків, з урахуванням залишків цукру з попереднього сезону (370 тисяч тонн), загальна пропозиція цукру без урахування імпорту в нинішньому сезоні оцінюється в 1,6 мільйона тонн.

Споживання цукру в Україні

Споживання цукру всередині країни оцінюється в 1,25 мільйона тонн з розрахунку 30 кілограмів на особу на рік. Експорт цукру в поточному сезоні може становити 40 тисяч тонн, а перехідні залишки на кінець сезону – 250 тисяч тонн.

За даними ЕДК, ще у вересні 2020 року середня ціна цукру в Україні становила 14,94 гривні/кілограм, що відповідало рівню 2016 року.


Залишити коментар