Чт. 28 Березня 2024

В Україні фермер вирощує фундук у промислових масштабах

Олександр Царук із Сарн, що на Рівненщині, вже четвертий рік вирощує фундукові сади у промислових масштабах.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.

Нині в Олександровому садку налічується понад 3500 дерев. Він розрахував, що в майбутньому продуктивність плантації може сягнути 18 тонн — потрібен лише час. Ідею для бізнесу Олександр знайшов в Інтернеті у розділі «Бізнес для лінивих». Однак за чотири роки роботи в саду зрозумів, що не все так просто.

«Якщо коротко, то я собі уявляв усе так: ти посадив саджанці, а через сім років прийшов і збираєш долари з дерев. Ще досі є такі статті в Інтернеті. Коли зараз їх читаю, то смішно стає», — розмірковує фермер.

Бізнесмен об’їздив безліч таких садків в Україні, Польщі, щоб зрозуміти, як це — посадити промисловий горіховий сад. Одного разу йому продали 200 кущів звичайної ліщини, але про це чоловік дізнався тільки через чотири роки.

Тепер Олександр сам продає саджанці й якість гарантує. Попит на культуру в Україні набирає обертів, а його сад в Рівненській області один з найбільших.

«Доглядаю за рослинами без гербіцидів. Підживлюю лише екологічними добривами. Найважче в горіховому бізнесі пережити перші роки росту рослин. Згодом сад стає «самостійним». Крони перших рядів захищають решту дерев від сильного вітру, а листя та суха трава стають природним добривом», — ділиться набутим досвідом Олександр Царук.

Вирощені плоди Олександр відправляє на свіжий ринок або продає приватним клієнтам. Часто очищені горішки купують кав’ярні, адже енергетична цінність в них навіть більша, ніж шоколаду.

«Я пропоную спробувати перемелені горіхи з медом. Рекомендую купувати горішки саме в шкаралупі, бо так вони найдовше зберігають корисні речовини. Особисто я люблю смакувати сирі горіхи, які найбільш корисні й поживні», — радить власник фундукового саду.

 

©Пропозиція – Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/u-sarnah-fermer-vyroshchuye-funduk-u-promyslovyh-masshtabah


Залишити коментар