У Мінекономіки пояснили аномальні ціни на овочі та фрукти
Ціни на фрукти в Україні в липні поточного року зросли на 1% в річному вираженні замість звичного зниження в цьому місяці, йдеться в огляді інфляції за липень департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування мінекономіки.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на echokieva.
При цьому, в 2017-2019 роках середнє липневе зниження ціни на фрукти, за розрахунками Мінекономіки, становило 4% в річному вираженні.
«Ціновий тиск на ринок було викликано негативним впливом погодних умов навесні, що знизило обсяги врожаю, зокрема, фруктів (втрата частини врожаю), і більш дорогим імпортом», — йдеться в огляді.
Відзначається, що в липні фактор сезонності проявився в зростанні цін на кавуни, оскільки вони, в основному, дешевшають тільки в серпні. Також повідомляється, що в липні виросли ціни і на окремі овочі, зокрема, на моркву, через перебої в поставках.
За сім місяців 2020 року обсяги імпорту овочів групи «морква, ріпа, столові буряки, редька, селера» знизилися в 7,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.
Відповідно до огляду, в цілому в липні ціни на більшість овочів залишалися нижче, ніж за аналогічний місяць 2019 року, що пояснюється надходженням на ринок нового врожаю.
При цьому також виріс імпорт окремих овочів — за сім місяців поточного року Україна збільшила закупівлі за кордоном картоплі в 10,7 рази, огірків — на 41,5%, помідорів — майже на 20%.
«Крім того, з-за обмеженого попиту на зовнішніх ринках також і на продукцію птахівництва, відбулося зниження внутрішніх цін на яйця (на 15,1%)», — йдеться в огляді.
Мінекономіки також відзначило нетипове зниження цін на м’ясо в липні, що пов’язано з падінням світових цін на свинину та яловичину.
Залишити коментар