Заморожена солодка кукурудза – досі вільна ніша українського агропростору
В Україні місцевий ринок солодкої кукурудзи буде рости ще 10 років. А деякі ніші пов’язані з цією рослиною досі незайняті.
Таку думку висловив селекціонер, генетик, співвласник компанії “Всеукраїнський науковий інститут селекції” (ВНІС) Мирослав Парій під час онлайн-вебінару “Солодка кукурудза – прибуткова ніша для українського агробізнесу”. Захід було організовано агромедіа-агенцією Sapienza.
Пише SEEDS.org.ua за інформацією Fruit-Ukraine.org.
вітовий ринок солодкої кукурудзи за прогнозами буде рости до 2030 року. За умов дотримання технології вирощування, отримання якісної товарної продукції та наявності стабільного ринку збуту в українських умовах можливо досягти рентабельності в даному виді агробізнесу на рівні 300-400%, каже експерт.
Дуже добре, на думку співвласника компанії “ВНІС”, коли поруч з виробником знаходиться підприємство, яке займається заморожуванням овочів.
Період реалізації кукурудзи досить короткий і більшість виробників потрапляє на ринок із своєю продукцією в пік збору врожаю, коли ціна одного качана складає 0,5-1 грн. Заморожування ж кукурудзи дає можливість реалізовувати її протягом всього року.
При цьому після розморожування кукурудза не втрачає своїх смакових властивостей.
“Тому це є незайнятою нішею – треба лише знайти потужності із заморожування. Ще одна можливість для виробників полягає у співпраці з консервними заводами. Маючи портрет кінцевого споживача своєї продукції, у цьому випадку, можна розраховувати бізнес-план з вирощування солодкої кукурудзи”, – поділився практичними порадами з ведення бізнесу Мирослав Парій.
Він також повідомив, що в країнах пострадянського простору основним виробником солодкої кукурудзи є Узбекистан – цьому сприяють наявність великої кількості зрошуваних земель та кліматичні умови цієї країни.
Що ж стосується України, то місцевий ринок солодкої кукурудзи буде рости й надалі. І на сьогодні актуальним є питання створення Спілки виробників цукрової кукурудзи, яка б вирішувала нагальні проблеми галузі.
Залишити коментар