В Україні розпочалися равликові “жнива”
Равликівництво — це галузь тваринництва з високою доданою вартістю, тому в Україні майже стовідсотково орієнтована на експорт. Наразі до списку експортерів у країни ЄС у розділі “Жаб’ячі лапки і равлики” включено 21 українське господарство, пише SEEDS.
Українці ментально не готові їсти равликів, вважаючи, що на вирощуванні молюсків краще заробляти євро, за які можна придбати щось “рідніше”.
На початку серпня збирати равликів у “турборежимі” починають фермери Київщини – на місяць раніше, ніж у Польщі, що дає змогу підприємцям вчасно “вклинитися” у європейський ринок “слизького” продукту. Ставки високі, нюансів багато, тож равликівники переконані: “Ціна помилки — один рік або сто тисяч”.
Життя равликів чітко поділене “день-ніч”: вночі вони активні, виповзають з-під дощаних настилів насолодитися прохолодою, зеленню, вологою від штучного поливу, поїсти комбікорму. Вдень сплять. От тоді, піднявши щити, їх і збирають – чистих, сухих і сонних.
Перша ознака зрілості равликів – завернутий зовнішній край (губа) раківки.
У ФГ “Агроравлик” у Васильківському районі на Київщині планують зібрати близько 6 млн особин равликів Helix Aspersa Muller, яких найбільше цінують за смак і поживність іспанські й французькі гурмани.
Відповідність технології вирощування та якості равлика підтверджено сертифікатом Федерації равликівництва Франції. Якість продукту також гарантують базові принципи НАССР і відгодівля молюсків комбікормом, виготовленим за рецептом французьких консультантів.
Збалансований комбікорм виготовляють на підприємстві, сертифікованому на відповідність вимог стандарту GMP+BCN-CEE, що забезпечує багатоступеневу систему контролю якості і безпечності. Комбікорм дає змогу равликам вирости в рази швидше, ніж на природних кормах, і значно поліпшує смакові якості готового продукту. Чим ближче до завершення процесу росту, тим більше комбікорму споживають молюски.
Власник ферми Олександр Волохович задоволений товарним виглядом молюсків – вони мають темне забарвлення раківки, що вказує на високий вміст протеїну у равликовому філе. У ФГ “Агроравлик” використовують сучасну калібрувальну машину для відбору равликів прямо на полі – її перевага у відсутності травмування раківки. Це перше, на що звертають увагу імпортери, оцінюючи український продукт.
Ще один важливий момент “равликових жнив” для фермерів, котрі займаються репродукцією власного стада – сепарація маточного поголів’я. До нього відбирають дорослих особин, які дозріли першими і не мають жодного ганджу раківки. Зрілі молюски одразу починають шукати собі пару, а завдання фермера в цей час – не допустити відкладання ними ікри в полі.
Інакше доведеться “відмінусувати” одну продуктивну кладку навесні, коли слід готувати нову генерацію равликів. Решта – товарне поголів’я, що після спеціальної підготовки у стані анабіозу попрямує до країн Євросоюзу в рефрижераторах.
Високоякісне здорове маточне поголів’я користується великою популярністю, хоча досвідчені фахівці радять починати з готового до висаджування на плантації малька. Це не так прибутково, але менш клопітно для початківців.
Інтегрована трансєвропейська комп’ютеризована ветеринарна система TRACES (Експертна система контролю торгівлі)гарантує простежуваність руху товару з моменту його виїзду з ферми, логістику до кордону і зелений коридор на митниці.
Після збирання равлики у стані анабіозу зберігаються на 120 м² холодильних потужностей з суворим дотриманням показників температури і вологості за допомогою GSM-контроллера з оповіщенням по смс/дзвінку.
Залишити коментар