Нд. 24 Листопадаа 2024

Як недобросовісні виробники підробляють кисломолочний сир

Дуже часто виробники заради збільшення прибутку намагаються замінити дорогу сировину на більш дешеву, але не завжди якісну. Найпростіший спосіб фальсифікації — заміна молочного жиру більш дешевим пальмовим або кокосовим маслом, яке буквально «кишить» шкідливими трансжирами. Про це розповідає Володимир Величко, генеральний директор ДП «Харковстандартметрологія».

Експерт зауважує, що вимоги до якості сиру викладені в національному стандарті ДСТУ 4554:2006 «Сир. Технічні умови».

«Підприємства можуть виробляти продукцію відповідно до цього нормативного документа. Однак згідно з чинним законодавством суб’єкти господарювання мають право добровільного вибору нормативного документа, відповідно до якого будуть випускати продукцію, в тому числі можуть розробити власний нормативний документ — технічні умови», — каже фахівець.

Однак яка потреба розробляти свої нормативи, якщо є національний стандарт?, — запитаєте ви.

«Як правило, при наявності національного стандарту технічні умови розробляють, якщо необхідно уточнити, доповнити вимоги на конкретну продукцію, яку виробляє підприємство. Однак вимоги, встановлені в технічних умовах, не повинні суперечити вимогам законодавства та національних стандартів, що поширюються на цю продукцію», — пояснює Володимир Величко.

На сьогоднішній день асортимент сиру в торговій мережі надзвичайно широкий. Однак ми живемо в такий час, коли корисний далеко не кожен вид сиру. Молочний жир — досить дорогий компонент. Дуже часто виробники заради збільшення прибутку намагаються замінити дорогу сировину на більш дешеву, але не завжди якісну.

Найпростіший спосіб фальсифікації — виготовлення сиру з меншою часткою жиру під виглядом більш жирного, — каже Володимир Величко. — Також при виробництві сиру можуть замінювати молочний жир дешевшим рослинним. Найчастіше використовуються масла тропічного походження — пальмова, кокосова та інша, а також замінники сухих вершків на рослинній основі. Однак, якщо при виробництві сиру разом з молочними використовуються рослинні жири, то виходить не молочний, а молоковмісний продукт і називатися повинен відповідно — продукт молоковмісний сирний.

Згідно ДСТУ 7170: 2010 «Продукти молочні та молоковмісні» молокомісткий продукт — це продукт, що містить білки і (або) жири немолочного походження, але в якому молочні компоненти складають істотну частку в кінцевому продукті та визначають його властивості. Визначено, що в готовому молоковмісному продукті масова частка молочних компонентів повинна становити не менше 25%. Якщо ж менше, то такий продукт взагалі не має права на виробництво і продаж.


Залишити коментар