Стало відомо чому насправді ціни на українську полуницю цьогоріч такі шалені
Ані карантин, ані складна логістика, і зовсім не відсутність робочої сили змусили ціни на українську полуницю цьогоріч підскочити до небачених висот. Найбільше вплинули на вартість погодні примхи.
Про це розповів засновник компанії “ФайнаBerry” з Львівщини Микола Стецьків під час прямого включення на Agro FM. Крім того фермер поділився досвідом вирішення цих проблем. Пишк SEEDS.org.ua.
“Цей сезон є нестандартно складним, він є циклічним – раз в 13 років його озвучують. Але в нас чому ягода була дорога і чому була в дефіциті саме рання ягода, і чому вона буде і далі не дуже спадати в ціні, а навпаки – триматися і знов підростати.
Все через погодні умови.
Рання ягода в більшості у всіх померзла. Господарства понесли збитки до 50%, зокрема і я. В деяких господарствах пройшовся град. Зараз все це супроводжується постійними дощами.
Це все впливає на якість ягоди і її кількість. Люди намагаються ту, ягоду, яка є нетоварного вигляду, збути на переробку”, – каже Микола Стецьків.
За його словами не так давно ціна суттєво знизилась на українську полуницю, коли на ринку збільшилась пропозиція ягід, однак наразі вона знову стрімко пішла вгору – в цьому році полуниці мало.
З кожним роком погода стає дедалі непередбачуваною, тому на Львівщині більшість фермерів переходять на вирощування ягід в теплицях. Микола Стецьків теж побудував таку, однак каже, що коштів на те витратив чимало.
“Вони захмарно дорогі. Для малого фермерського господарства – це не підйомна ціна”, – каже Микола Стецьків, додаючи, що програми підтримки від уряду для будівництва таких теплиць, на жаль відсутні.
Залишити коментар