Вчені з’ясували що потрібно додавати до компосту аби він став унікальним біопестицидом
Використання агропромислового компосту в якому присутні добавки з кави або лаванди має надзвичайно корисні якості для вирощування таких листових овочів, як салат або шпинат. Він діє як біопестіцід та підвищує рівень антиоксидантів і вітамінів в цих культурах.
Пише SEEDS.org.ua за інформацією agroxxi.
Ці добавки викликають утворення більшої кількості корисних речовин, в тому числі фенолів, флавоноїдів і вітаміну С в листках, що корисно для здоров’я людини.
До такого висновку прийшли вчені, зайняті в проекті RETOS Державного дослідного агентства, Іспанія, в якому беруть участь дослідники з Школи агрономів Політехнічного університету Картахени (UPCT), Університету Мігеля Ернандеса, Ельче та інші їхні колеги.
В цілому новий тип компосту діє як біопестіцід проти різних патогенів, які впливають на якість шпинату і салату в інтенсивному сільському господарстві, наприклад, культури стають стійкими до цвілі, заявила професор Каталіна Егеа, науковий співробітник групи з генетики і біології рослин і заступник директор Інституту біотехнології рослин Університету Картахени.
Дослідження підкреслює, що цей тип компосту зменшує використання хімічних добрив і пестицидів, одночасно покращуючи якість культур.
Також новий агропромисловий компост може стати альтернативою торфу, найбільш важливого субстрату в інтенсивному АПК.
В даний час для торфу шукаються більш стійкі варіанти як з екологічної, так і з економічної точки зору. Проект почався два роки тому і має завершитися в кінці 2020 року.
Залишити коментар