На Вінниччині виготовляють сири з пряними трав’яними смаками
Родина Дмитра Устиненка, переселившись і з анексованого Криму на Вінниччину створила сімейну ферму KozzziMoni. Тут розводять кіз, овець та мають власну сироварню. Про це йдеться у матеріалі «Історія сімейної ферми KozzziMoni: від бізнес-ідеї до власної сироварні» на Kurkul.com.
Збільшення стада кіз і овець у господарстві Устиненків змусило їх всерйоз задуматися над переробкою молока.
«Ми розуміли, що козиний сир — це не продукт для села. Його тут не розуміють. Із самого початку ми виходили зі своєю пробною продукцією на локальні ринки. Люди, скажімо, ставляться до цього не те, щоб погано. Швидше, ніяк», — каже Дмитро Устиненко.
Минулого року родина Устиненків отримала 50 тис. грн безповоротної допомоги від МХП в рамках проєкту «Село. Кроки до розвитку».
«Саме завдяки безповоротній допомозі від МХП ми змогли купити сироварку на 30 л для розсільних сирів, електропастуха для стада, спеціальні ножиці для стрижки овець. Загалом, усе, що було описано у бізнес-плані, ми і придбали», — розповів сировар-початківець.
Загалом на фермі в Літині є близько 100 овець і 100 кіз, із яких дійних — 40 голів. В середньому надої складають близько 2 літрів молока від кози на день.
«Молоко ми відразу пастеризуємо і переробляємо, а не зберігаємо. Виготовляємо розсільні молоді сири — адигейський сир, бринзу, рікоту, фету… Дуже багато експериментуємо, зокрема недавно запустили нову «фішку» — робимо наші сири з різними пряними трав’яними смаками. Уже є мінімум 20 варіацій», — каже Дмитро Устиненко.
За місяць на сироварні KozzziMoni виготовляють, наприклад, близько 300 кг лише адигейського сиру.
Навесні 2020 р. продажі сиру та молочної продукції суттєво впали через пандемію коронавірусу, карантин і закриття ринків, однак фермер сподівається, що невдовзі KozzziMoni надолужить усе. У планах — розширювати поголів’я кіз та овець, нарощувати об’єми виробництва молока й сиру, а також завоювати повагу й любов серед клієнтів.
Залишити коментар