Вчені розповіли, як зберегти до 90% врожаю незважаючи на погодні катаклізм
Після аномально теплої зими, посушливої весни та нещодавніх рясних дощів чимало українських аграріїв можуть втратити велику частину врожаю. Однак у разі раціональних дій можна зберегти до 90% врожаю, запевняють науковці.
Пише SEEDS.org.ua.
“Фактично озимі культури цього року не входили в стан анабіозу, тобто не уповільнювали свій ріст зимою. Спостерігалися посіви, які двічі відновлювали вегетацію. Це аномально. Фермери зараз не знають, що робити, чи, наприклад, вносити добрива.
Якщо морозної зими озимі культури виходять повільно, то цьогоріч пішов стрімкий злет. А зараз на зміну посусі прийшла надмірна волога. Багато хто бідкається, що волога потрібна була в березні, коли наливався колос у зернових культур”, – розповіла кандидатка сільськогосподарських наук Марія Августинович.
Передусім науковиця порадила фермерам провести фітопатологічну експертизу посів, аби визначити спектр хвороб, які поширюються на рослини за умов надмірного зволоження, а вже далі проводити дії з захисту врожаю, наприклад вносити необхідні добрива чи речовини.
“Таку експертизу насправді роблять рідко, що неправильно. Адже коли хворіє людина, вона проходить діагностику, на якій визначають конкретне захворювання, яке треба лікувати. Те ж саме з рослинами”, – наголосила Марія Августинович.
Експерт додала, що у разі раціональних дій можна зберегти до 90% врожаю, а от праця навмання може спровокувати зниження якості врожаю та посівного матеріалу або ж загибель основної частини врожаю.
Науковиця порадила захищати рослини від захворювань, відновлювати їх мікродобривами, спостерігати за реакцією рослин на застосовані речовини, а у випадку, якщо культура не зійшла, для пересіву обирати рослини з коротким вегетаційним періодом, аби вони встигли дати врожай до осені.
Залишити коментар