Рівень продовольчої безпеки в Україні суттєво знизився
Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно відобразилося на показниках продовольчої безпеки як в Україні, так і в усьому світі. Так, наразі наша країна посіла 71-у сходинку Глобального індексу продовольчої безпеки серед 113 країн.
Про це свідчить рейтинг, розроблений The Economist Intelligence Unit.
За «Доступністю продуктів харчування» Україні вдалося здобути 48,1 бала зі 100. Це привело нашу країну на 93-є місце у світі та 26 місце з 26 країни Європи.
Найгіршим показником української продовольчої безпеки є «Сталість та адаптивність». У цій категорії Україна здобула 43,5 бала зі 100. Таким чином наша країна опинилася на 94-у місці глобального рейтингу. Така ситуація демонструє суттєві проблеми щодо доступу й управління водними ресурсами, а також недоліки в системі управління ризиками.
За показником забезпечення продуктами харчування Україна зайняла найгірше місце в Європі. Йдеться про 65-у сходинку глобального рейтингу. Такий низький результат відображає суттєве зростання цін, зміну середніх витрат на продукти харчування та відсутність потужних державних програм захисту.
За якістю та безпечностю їжі Україна посіла 52-у сходинку глобального рейтингу, отримавши 71,3 бала зі 100. Фахівці акценують увагу на тому, що українці вживають достатньо якісного білка, а харчові продукти загалом є безпечними. Проте раціон українця навіть із середнім рівнем достатку не характеризується різноманітністю.
Залишити коментар