Буряк в погребі чи у квартирі – поради для довготривалого зберігання
Столові буряки взимку можна зберігати як у погребі, так і в квартирі, на балконі та навіть на городі. Як підготувати коренеплоди до зберігання, щоб вони не зіпсувались взимку ‒ Gazeta.ua зібрала практичні поради.
Буряки викопують ще до перших заморозків. Перед закладкою на зберігання їх перебирають. Підгнилі й пошкоджені корені слід відразу викинути.
Найкраще буряки тримати взимку в погребі. Умови там ідеальні для цього ‒ температура тримається в діапазоні від 0 до + 2ºС, а рівень вологості не дозволяє коренеплоду замерзати. Зазвичай у підвалі буряки складають поверх картоплі.
Овочі також можна в погребі зберігати в піску. Для цього коренеплоди шарами укладають у ящик без отворів і пересипають злегка вологим піском. Крім того, буряки зберігають у великих поліетиленових пакетах. Спочатку їх щільно зав’язують, а коли на стінках пакета з’явиться конденсат, мішки розв’язують, залишивши невеликий отвір для випаровування зайвої вологи.
Буряки можна зберігати й просто на городі. Але для цього потрібно викопати яму глибиною близько 40 см. Туди укладають корені. Висота купи має становити приблизно 1-1,3 м. Накривають буряки товстим шаром соломи та засипають землею. Перед закладанням бажано обробити буряк порошком крейди.
Якщо зберігаєте буряки в квартирі, то найкраще місце для них ‒ засклений і захищений від морозів балкон. Овочі краще скласти в утеплений пінопластом ящик з піском і добре накрити.
Буряк також можна зберігати у холодильнику. Не очищений буряк в пакетах складають в лоток для овочів, де він зберігається близько 30-40 днів. Але перед закладанням у холодильник потрібно уважно перевіряти, щоб у пакеті не було вологи, бо овочі можуть швидко згнити.
Залишити коментар