Сб. 20 Квітня 2024

Переселенок навчатимуть вирощувати перепілок

На Рівненщині переселенкам та місцевим жителькам громад розповідатимуть про те, як вирощувати перепілок та підтримуватимуть у створенні мініферм. На навчання вже зареєструвалися понад два десятки учасниць, а по його закінченню відберуть шість пар, які розвиватимуть мініферми. Про це розповіла керівниця ГО “Асоціація жінок України” Дія-Рівне” Ольга Горкавчук.

Хто може податися

Зініціювала допомогу громадська організація “Асоціація жінок України “Дія-Рівне” за фінансової підтримки Українського жіночого фонду. Насамперед організатори орієнтуються на тих, хто живе не далі, ніж 15-20 кілометрів від Рівного.

“Орієнтуємось передусім на сільську місцевість. До участі запрошуємо не лише ВПО, а й місцевих жінок з однієї громади, оскільки проєкт має бути стійким, адже ми розуміємо, що частина жінок-переселенок залишиться в громадах, хтось повернеться з часом додому”, — сказала Ольга Горкавчук.

Як навчатимуть

Навчання проводитимуть у три етапи.

“Спершу жінок буде 40, ми їм розповідатимемо про підприємництво в агросфері, потім оберемо 20, яким розповімо про те, як ведуться перепелині ферми, відвідаємо перепелине фермерське господарство. Потому відберемо 12 жінок, яким ми дообладнаємо приміщення, надамо стартове перепелине стадо (200 перепілок), інвентар, корми і спільно з ними будемо розвивати цю сферу, залучати технолога, який надаватиме консультації”, — додає керівниця ГО.

По завершенні проєкту організатори планують створити соціальне підприємство, яке опікуватиметься мініфермами та допомагатиме їм з реалізацією продукції.

Чому перепілки

Перепелині ферми — це така сфера бізнесу, яка дуже швидко допомагає побачити результат, каже Ольга Горкавчук.

“За півтора місяця з моменту, коли перепілка вилупилась з яйця, вона стає продуктивною. А людина, яка працює на мініфермі, витрачає по півтори-дві години на день на обслуговування перепілок, і зароблятиме на тому, що доглядає і збирає яйця відповідно до стандартів”, — додає керівниця ГО.

У перспективі, за її словами, вирощення перепелів м’ясної породи.

“Перепелине м’ясо дуже дієтичне і ця ніша ринку взагалі на Рівненщині поки відкрита. А ще у нас немає великих виробництв тут, які б стосувалися перепілок”, — зазначила Ольга Горкавчук.

Навчання стартує 16 листопада. Зареєструватися на участь у проєкті можна ТУТ.


Залишити коментар